Broodje Martino
2-3 personen
In België zijn ze dol een aangekleed broodje filet américan. De geschiedenis van het eerste broodje Martino gaat terug naar het jaar 1951. Albert De Hert verdiende de kost in de Antwerpse sandwichbar Quick. Op een dag kwam daar voetballer Theo Maertens, Martino genoemd door zijn vrienden, binnen. Maertens had te diep in het glaasje gekeken en bestelde een pikant broodje américain (préparé). Zijn woorden: “Doe er maar alles op wat ge in de koeltoog hebt staan.” Albert deed op de filet américan, gesnipperde ui, pilipili, schijfjes augurk, tabasco, cayennepeper, ketchup en worcestersaus. Maar ja….. dat zeggen ze in Antwerpen ….. er is nog een kwestie met snackbar Martino in Gent die ook een claim op de eerste broodje Martino heeft maar dan een met ansjovis en ei.
In België is Martinosaus kant en klaar te koop maar je kunt ook 3 eetlepels pili-pili saus gebruiken i.p.v de (hot) tomatenketchup, worcestersaus, cayennepeper, tabasco, zout en peper. Koop filet américan bij een goede slager en gebruik het dezelfde dag nog. Het is echt een heel lekker pittig broodje, maar ….gezond ? In elk geval geen broodje voor "ouderen, mensen met verminderde weerstand, zwangeren en jonge kinderen".
Variatie Martino speciaal: met hard gekookt ei en een tomaat in plakjes of met kerstomaatjes, rucola of tuinkers en wat lente-uitjes
Ingrediënten:
3 eetlepels (hot) tomatenketchup
worcestersaus
cayennepeper
tabasco
zout en peper
150 g filet américan naturel
1 eetlepel Franse mosterd
1 vers gebakken baguette, liever geen afbak broodje
3 augurken, in plakjes
1 klein rood uitje, gesnipperd
kerstomaatjes gehalveerd
wat rucola of tuinkers
Bereiden:
Meng de filet american met de (hot) tomatenketchup, cayennepeper, tabasco en eventueel zout en peper of gebruik in plaats hiervan 3 eetlepels Martino- of pili-pilisaus
Snijd het stokbrood horizontaal doormidden.
Besmeer de onderste helft ruim met de filet american en de bovenste helft met mosterd
Verdeel de uitjes, augurkjes en kerstomaatjes over de filet. Verdeel er wat rucola of tuinkers over.
Verdeel de baguette in 2 of 3 stukken.
Je kunt dit broodje niet lang van te voren maken dan wordt het zompig.