Heksensoep
8 personen
Deze heerlijke wintersoep is natuurlijk niet alleen voor Halloween op 31 oktober. Hallow-e’en of wel All Hallows Eve is Allerheiligenavond, de avond voor 1 november. In de Keltische kalender begint het jaar op 1 november (Samhain) en is 31 oktober oudejaarsavond
Mis je wat vlees in de soep? Voeg dan 150 g uitgebakken gerookte spek- of chorizo blokjes toe.
De rode peper kan worden vervangen door wat sambal oelek of tabasco
Ingrediënten voor de soep:
800 g pompoen dat zijn ongeveer 2 oranje- of flespompoenen, geschild, pitten verwijderd en in blokjes gesneden
3 eetlepels olijfolie voor warm gebruik
twee uien, grofgesneden
1 winterwortel, geschild en grof gesneden
1 prei, goede gewassen en in ringen gesneden
2 stengels bleekselderij, in maantjes gesneden
2 teentjes knoflook, grofgesneden
1 rode peper, zonder pitjes fijngesneden. Als je niet van pittig houdt dan laat je dit weg.
2 theelepels milde paprikapoeder
1 takje verse tijm
1 takje rozemarijn
2 liter tuinkruidenbouillon, heet
Ingrediënten voor de gebakken paddenstoelen:
1 eetlepel olijfolie voor warm gebruik en 1 eetlepel roomboter
500 – 700 gram paddenstoelen naar keuze: portebello’s, champignons, kastanjechampignons, oesterzwammen etc
1 ui middelgroot, fijngesneden
1 sinaasappel, alleen de rasp
peterselie, fijngeknipt
versgemalen peper en evt. wat zout
Bereiden:
Verhit 3 eetlepels olijfolie in een soeppan.
Roerbak de pompoen, uien, wortel, prei, bleekselderij, knoflook en rode peper een minuut of drie op middelhoog vuur.
Voeg de takjes tijm en de rozemarijn toe en roerbak dit samen een minuut of vijf.
Voeg de tuinkruidenbouillon toe en breng de soep opnieuw aan de kook.
De soep moet ongeveer 15 minuten koken.
Laat de soep wat afkoelen en pureer deze daarna met een staafmixer of in de keukenmachine. Wel van te voren de takjes van de tijm en rozemarijn verwijderen :)
Het moet een mooie gladde, licht gebonden soep worden.
Snijd ondertussen de paddenstoelen in plakken en kwarten en scheur de oesterzwammen.
Rasp de schil van de schoongeboende sinaasappel, maar niet het wit. Zet de rasp apart.
Verhit de olie met de boter in een grote koekenpan.
Roerbak de paddenstoelen met de ui een minuut of vijf op hoog vuur.
Maak op smaak met peper en zout.
Verdeel de sinaasappelrasp en de peterselie over de paddenstoelen
Warm de gepureerde soep nog even goed door en voeg de paddenstoelen toe. Of verdeel de soep over de borden/ kommen en verdeel daar de paddenstoelen over.