Red velvet cake
12 porties
Verwarm de oven met onder- en bovenwarmte op 170 ˚ C
3 kleine bakvormen van 15 of 16 cm Ø
Een rode chocolade cake gevuld en afgesmeerd met witte chocolade botercrème. Een machtige cake daarom kunnen er makkelijk 12 stukken uit worden gesneden.
Ingrediënten voor de cake:
bakspray of boter om de vormen in te vetten
3 eetlepels cacaopoeder
300 g bloem
¾ theelepel bakpoeder
¼ theelepel zout
200 g roomboter, op kamertemperatuur
300 g fijne kristalsuiker
3 eieren (L)
1 – 2 theelepels rode voedingskleurstof
250 ml karnemelk
1 theelepel vanille extract
1 theelepel baking soda
2 theelepels witte wijnazijn
Ingrediënten voor de boter crème:
40 g roomkaas
250 g witte chocolade
250 g roomboter, op kamertemperatuur
Bereiden cake:
Vet de bakvormen in met bakspray of boter.
Zeef het meel met de cacao, bakpoeder en het zout in een kom.
Klop de boter samen met de suiker luchtig.
Voeg 1 voor 1 de eieren toe. Het ei moet helemaal opgenomen zijn voordat je het volgende ei toevoegt.
Het vanille extract en de kleurstof gaan bij het boter/suiker/ei mengsel.
Al mengend voeg je 1/3 van het meel toe en daarna de helft van de karnemelk en dan weer 1/3 van het meel. Dan de rest van de karnemelk en daarna de laatste 1/3 van het meel.
Het moet een mooi glad beslag worden.
Meng de baking soda met de azijn, dat gaat bruisen.
Voeg dit bij het beslag en meng dit goed.
Verdeel het beslag over de 3 bakvormen. Controleer de cake na 30 minuten door er een saté stokje in te steken. Komt het er droog uit dan zijn de cakes goed. Meestal is het ongeveer 35 minuten bakken.
De cakes 15 minuten in de vorm laten afkoelen. Daarna uit de vorm halen en op een rooster laten afkoelen.
Bereiden botercrème:
Smelt de witte chocolade, gebruik hiervoor een klein pannetje dat hang je in een grotere pan met heet water (au bain-marie).
Laat de gesmolten chocolade afkoelen tot kamertemperatuur. Hij moet nog wel vloeibaar zijn.
Mix de boter tot een mooie gladde crème.
Voeg de roomkaas toe en mix dit samen tot een mooi glad mengsel.
De gesmolten chocolade gaat erbij en mix dit glad.
Opbouw van de cake:
Snijd de oneffenheden van de bovenkanten van de taartbodems. Bewaar de afsnijdsels…!
Verdeel wat van de botercrème over de taartbodem, plaats de tweede erop, boter- crème en dan weer een taartbodem.
Smeer de taart af met de botercrème en decoreer zoals je wilt. Bijvoorbeeld door de rode kruimels van de afsnijdsels te raspen en langs de zij- en/of bovenkant in de botercrème te drukken. Verder te decoreren met bijvoorbeeld geraspte witte chocolade of nog mooier chocolade krullen.