Kip met druiven
4 personen
De simpele maar lekkere saus van dit kipgerecht past goed bij alles met aardappel maar ook bij gebakken polenta. Polenta kun je het beste als eerste maken. Volg de gebruiksaanwijzing op het pak, er is gewone en een instant variant. Voor 4 personen 250 g polenta op 1 liter water of bouillon. Bij de gewone polenta wel regelmatig roeren. Eventueel wat zout, versgemalen peper en een flinke klont boter erbij. Stort de polenta in een ondiep bakblik en strijk de bovenkant glad. Na minstens twee uur opstijven de polenta in vierkantjes snijden of er rondjes uitsteken. Polenta kun je bakken, 5 minuten in een pan in wat olie of boter óf 10 minuten in de oven op 180˚ C zetten. Lekker met een flinke dot Parmezaanse kaas erop en wat salie als garnering. De salie wordt in de oven knapperig. Oregano of tijm kan natuurlijk ook.
Ingrediënten:
800 g – 1 kg kip naar keuze, geen kipfilet
2 eetlepels olijfolie, traditioneel
1 (rode) ui, gehalveerd en dun gesneden
2 eetlepels rode pesto (zongedroogde tomaat)
250 ml volle rode wijn
250 ml naar keuze kip-groente of tuinkruidenbouillon
zout en versgemalen peper
eventueel allesbinder of aardappelzetmeel iets aangemaakt met wat water
150 – 200 g witte druiven zonder pit, gewassen en gehalveerd
Bereiden:
Bak de kip in de olijfolie aan beide kanten mooi bruin.
Haal de kip uit de pan en zet deze even apart.
Bak de ui en de pesto in het achtergebleven vet op een laag vuurtje tot de ui glazig is.
De wijn en de bouillon gaan erbij. Breng dit samen aan de kook.
De kip gaat weer in de pan.
Maak op smaak met zout en peper en laat het gerecht op een laag vuurtje 25 minuten sudderen met het deksel op de pan.
Haal de kip uit de pan en laat de saus nog wat inkoken. Eventueel de saus wat binden.
De kip en de druiven gaan in de saus. Warm dit samen nog even door.