Makkelijke Hap

View Original

Gevulde aubergines

4 personen

Ik kreeg dit recept van de meneer van de Turks/Marokkaanse winkel op het pleintje. Hij maakte mij attent op de aubergines die in de aanbieding waren. Op mijn opmerking dat ik eigenlijk niet goed weet hoe ik aubergines echt lekker klaar kan maken, kreeg ik van hem dit recept. Terwijl hij het aan mij uitlegde zag ik dat hem het water in de mond liep.

En terecht want het is een verrukkelijk gerecht. Maar… toen ik het gerecht voor de tweede keer maakte en trots op tafel zette bleef het verdacht stil. De aubergines waren taai en niet plezierig om te eten en de vulling was niet meer overal even goed gekruid. Wat had ik gedaan: een dag van te voren de aubergines gepoft en de vulling gemaakt en zo bewaard in de koelkast. Dat kan wel maar dan moet je het hele recept maken, dus ook afbakken in de oven. Óf je bewaard de aubergines en de vulling apart van elkaar. Weer wat geleerd…!

Verwarm de heteluchtoven voor op 180˚ C

Ingrediënten:

  • 8 echt kleine aubergines (of 4 kleine middelmaat)

  • zonnebloem of olijfolie (traditioneel)

  • 500 gr rundergehakt, mag wat grover gemalen zijn

  • 1 ui, fijngesneden

  • 2 teentjes knoflook, geperst

  • 3 vleestomaten, liefst zonder vel en in blokjes gesneden

  • 6 zongedroogde tomaten, fijngesneden

  • mespunt kaneel

  • theelepel oregano

  • 16 zwarte olijven, in schijfjes gesneden

  • zout en versgemalen peper

  • 1 tomaat, in halve dunne plakjes

  • 150 g jong belegen kaas, geraspt

See this content in the original post

Bereiden:

  1. Was de aubergines en prik ze aan alle kanten in met een mesje. Laat de steeltjes en blaadjes zitten

  2. Bestrijk ze met wat olie en leg ze op een bakplaat met eventueel wat bakpapier eronder. Pof ze 45-30 minuten in de oven.

  3. Ondertussen kun je de gehaktvulling maken. Begin met de ui zachtjes aan te fruiten in wat olie. Voeg het gehakt toe en bak dit samen met de ui rul.

  4. De vleestomaten, zongedroogde tomaten en de knoflook gaan erbij.

  5. Laat dit samen een kwartiertje sudderen en zet het vuur dan uit.

  6. Voeg de kruiden en de olijven toe en maak het gehakt op smaak met zout en peper.

  7. Haal nu de gare aubergines uit de oven.

  8. Leg ze in een ovenschaal en snij ze in de lengte open. Hol ze met een lepel wat uit.

  9. Verdeel het gehakt over de aubergines en leg op iedere aubergine helft een schijf tomaat, bestrooi ze met de kaas.

  10. Deksel op de schaal of afdekken met aluminiumfolie. De schaal gaat 20 minuten in de oven op 180 ˚ C.

  11. Het deksel of de folie van de schaal halen en de aubergines terug in de oven zetten. Na een kwartiertje zijn ze mooi bruin