Makkelijke Hap

View Original

Kip Marengo

4 personen

De slag bij Marengo, ten zuiden van Turijn op 14 juni 1800. Het leger van Napoleon dreigde de slag tegen het Oostenrijkse leger te verliezen. Gelukkig kwam er voor de Fransen op tijd versterking en werd de slag alsnog door het leger van Napoleon gewonnen. Nu at de keizer nooit vóór een veldslag maar bij het naderende einde kreeg hij blijkbaar trek en vroeg om een warme maaltijd. De foeragewagens waren nog niet aanwezig en de kok moest snel een gerecht improviseren. Dat werd kip met tomaat, kruiden, knoflook, cognac, rivierkreeftjes en niet te vergeten 2 gebakken eieren. Napoleon waardeerde het gerecht zeer en geloofde zelfs dat het hem geluk had gebracht. Daarna stond iedere veldslag dit gerecht op het menu. Lekker is het zeker.

Ingrediënten:

  • 1 scharrelkip, 4 kippenpoten of 4 kipfilets

  • zout en versgemalen peper

  • roomboter en een scheutje olijfolie, traditioneel

  • 200 g rivierkreeftjes of garnalen, gepeld

  • 500 g champignons, in vieren

  • 4 tomaten, in blokjes gesneden

  • 2 uien, gepeld en fijngesneden

  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden of uit de pers

  • 2 takjes tijm

  • 1 takje rozemarijn

  • borrelglaasje cognac

  • 100 ml droge witte wijn

  • 1 eetlepel bloem

See this content in the original post

Bereiden:

  1. Bestrooi de kip van binnen en buiten met zout en peper.

  2. Smelt een flinke klont boter met een scheutje olijfolie in een braadpan

  3. Bak de kip aan alle kanten mooi bruin.

  4. De kip gaat uit de pan en wordt apart gezet.

  5. Bak in het kippenvet de partjes champignon.

  6. Als de champignons beginnen te kleuren voeg je de ui en de knoflook toe.

  7. Zodra de uien glazig beginnen te worden gaan de tomaten erbij.

  8. Strooi de bloem over de groenten en roer goed door.

  9. De cognac en de witte wijn gaan in de pan.

  10. Voeg nu ook de kruiden toe en maak de saus op smaak met zout en peper.

  11. De kip gaat terug in de pan. Deksel op de pan en het vuur laag zodat het gerecht lekker rustig kan stoven. Na een uurtje pruttelen is de kip lekker mals.

  12. De rivierkreeftjes/garnalen gaan er op het laatst bij. Warm het gerecht nog even goed door.