Maffia meatballs
4 -5 personen
Penne met gehaktballetjes en mozzarella is een makkelijk Italiaans recept dat we o.a. kennen uit de serie de Soprano’s. Gehaktballetjes in een pittige tomatensaus (arrabiata). Toch is het gerecht fris van smaak door de verse tomaatjes die er aan worden toegevoegd.
Dit gerecht kun je van tevoren maken. Bewaar je de schotel in de koelkast dan is de tijd in de oven natuurlijk wat langer. Ook prima in te vriezen.
Ingrediënten voor de gehaktballetjes:
1 ui, fijngesneden
1 teentje knoflook, fijngesneden
2 takjes rozemarijn, gerist en fijngesneden
2 takjes oregano, gerist en fijngesneden
1 blaadje salie, fijngesneden
800 g half om half gehakt
4 eetlepels panko of geroosterd en fijngemalen wit broodkruim, eventueel paneermeel
olijfolie
boter
zout en versgemalen peper
Ingrediënten voor de saus:
150 g gerookte spekblokjes
1 ui, fijngesneden
1 teentje knoflook, fijngesneden
olijfolie, voor warm gebruik
1 flinke theelepel sambal oelek als je van pittig houdt, anders wat minder
2 blikjes tomatenblokjes á 450 g
2 takjes rozemarijn
bosje basilicum
2 takjes oregano
En dan nog:
400 g penne, beetgaar gekookt volgens de aanwijzingen op de verpakking
2 bolletjes mozzarella, in blokjes gesneden
100 g Parmezaanse kaas, vers geraspt
250 g kerstomaatjes, gehalveerd
basilicum, blaadjes
Bereiden:
Bak de ui en de knoflook zachtjes in wat olie of boter.
Meng het gehakt goed met de ui, knoflook, kruiden peper, zout en de panko.
Draai ongeveer 12 gehaktballetjes.
Verhit olie met een klontje boter in een ruime bakpan en bak de gehaktballetje mooi bruin. Je hoeft ze niet helemaal gaar te stoven want ze gaan nog in de saus én in de oven.
Voor de saus bak je de spekblokjes zachtjes zonder boter of olie.
Voeg hier ui en de knoflook aan toe. Bak deze even mee.
Voeg de sambal, tomatenblokjes en kruiden toe.
De gehaktballetjes gaan in de saus.
Laat dit samen even sudderen.
Doe de gekookte penne in een ovenschaal.
Verdeel de gehaktballetjes met de saus over de penne.
Verdeel hierover de mozzarella, Parmezaanse kaas, kerstomaatjes en de basilicum.
Het gerecht gaat ongeveer 20 minuten in de oven.