Kaasbitterballen
16 kaasbitterballen
Op 9 oktober is het nationale krokettendag. Van deze bitterballen kun je natuurlijk ook kroketten maken. Maak ze dan niet te groot, ongeveer 8 stuks van deze hoeveelheid ragout.
Ingrediënten voor de ragout:
1 ui, fijngesneden
40 g boter
40 g bloem
250 ml melk
100 g pittige oude kaas bijvoorbeeld Old Amsterdam, geraspt
zout en versgemalen peper
paprikapoeder
chilipoeder
peterselie
100 g belegen kaas, in piepkleine blokjes
Ingrediënten voor het paneren en frituren:
paneelmeel óf panko óf half om half
bloem
2 - 3 eiwitten, losgeklopt
frituurvet, zonnebloem- of arachideolie
Bereiden:
Fruit de ui zachtjes in de boter.
Voeg de bloem toe en roer goed om.
Schenk beetje bij beetje de melk erbij en blijf roeren.
Laat de saus even doorkoken om het meel te garen.
Voeg de geraspte kaas, paprikapoeder, chilipoeder en peterselie toe. Proef en maak op smaak met zout en peper.
Van het vuur af roer je er de kaasblokjes door. Ze mogen niet smelten.
Stort de ragout op een met koud water omgespoeld bord en strijk de bovenkant glad.
Zet de ragout minimaal 2 uur en de koelkast maar het liefst een hele nacht.
Vorm de bitterballen:
Zet drie borden klaar: 1 met bloem, 1 met het even losgeklopte eiwit en 1 met paneermeel of panko
Verdeel de koude ragout in 16 porties.
Vorm hiervan bitterballen: wentel ze eerst door de bloem, dan door het losgeklopte eiwit en vervolgens door het paneermeel of panko.
Bevroren bitterballen bak je 5- 6 minuten en ontdooide 3 -4 minuten op 180 ˚ C. Bak niet teveel bitterballen tegelijk, 5 of 6 per keer
*Bitterballen invriezen: leg ze eerst los van elkaar in de vriezer en doe ze pas in een plastic zak of doos als ze bevroren zijn.