Gehaktballetjes in biersaus
4 personen
Je kunt deze gehaktballetjes ruim van te voren maken. Eigenlijk zijn ze een dag later nog lekkerder. Bewaar ze in de koelkast. Invriezen kan ook prima.
Als borrelhap, maak 32 kleine balletjes en serveer ze met een prikkertje met wat saus in een glaasje.
Ingrediënten voor de gehaktballetjes:
6 sneetjes witbrood zonder korst
300 ml melk
1 middelgrote ui, fijngesneden
boter met een scheutje olijf-of zonnebloemolie
600 g rundergehakt
1 ei (L)
1 theelepel gedroogde tijm
2 eetlepels bladselderij, fijngesneden
2 theelepels mosterd
zout en versgemalen peper
3 flinke eetlepels bloem
Ingrediënten voor de biersaus:
4 middelgrote uien, fijngesneden
boter met een scheutje olijf- of zonnebloemolie
1 takje tijm of 1 theelepel gedroogde tijm
3 eetlepels selderijblad, fijngesneden
2 laurierblaadjes
4 kruidnagels, steek ze in de laurierblaadjes
2 flesjes bruinbier, per stuk 330 ml
2 theelepels mosterd
6 eetlepels appel (cider) azijn
4 eetlepels appelstroop
zout en versgemalen peper
Bereiden:
Week het brood in de melk.
Bak de ui zachtjes in de boter tot ze glazig zijn.
Meng het gehakt met de ui, ei, tijm, bladselderij, mosterd, het goed uitgeknepen brood, zout en peper.
Rol hiervan ongeveer 16 balletjes.
Strooi de bloem op een bord en rol de balletjes door de bloem.
Braad de gehaktballetjes in boter met wat olie en draai ze daarbij regelmatig om.
Bak in een andere pan de uien voor de saus glazig.
Voeg alle saus ingrediënten toe aan de uien. Goed roeren en de saus aan de kook brengen.
De gehaktballetjes gaan in de saus. Met het deksel op de pan ongeveer 20 minuten zachtjes garen.
Haal de gehaktballetjes uit de saus.
Verwijder de laurierblaadjes en evt. tijmtakje.
Proef of de saus op smaak is. Is de saus nog te dun dan eventueel nog wat inkoken.