Mosselen met witte wijn

4 personen

In dit recept gebruikte ik altijd een grote wortel. Na de reactie van een Zeeuwse chef op dit recept was het mij volkomen duidelijk “geen wortel bij de mosselen” dat is niet lekker, zoet. En inderdaad zonder wortel is het beter. Het staat wel mooi maar het past niet bij elkaar.

In plaats van een zakje mosselkruiden kun je ze ook zelf samenstellen. Kies uit laurier, uienpoeder, bieslook, tijm, oregano, zout en peper.

Ingrediënten:

  • 3 eetlepels olijfolie

  • 1 prei, in halve ringen gesneden

  • 2 stengels bleekselderij, in maantjes gesneden

  • 2 rode uien, gepeld en in halve ringen gesneden

  • 2 zakjes mosselkruiden

  • de rasp van een ½ schoongeboende bio- citroen

  • 600 ml droge witte wijn

  • 4 kilo mosselen, schoongeborsteld en gespoeld onder stromend water. Verwijder voor het koken de mosselen die open zijn blijven staan én de mosselen die kapot zijn.

Bereiden:

  1. Verhit de helft van de olijfolie in de mosselpan en fruit hierin ongeveer 4 minuten, de helft van de uien met de helft van de groenten en 1 zakje mosselkruiden.

  2. Blus de groenten af met 300 ml wijn en voeg de helft van de citroenrasp toe.

  3. Doe 2 kilo mosselen in de pan en laat ze afgedekt op een hoog vuur 7 minuten koken.

  4. Schep of schud de mosselen tijdens het koken 3 keer om.

  5. Laat het kookvocht even rusten zodat het eventuele zand naar beneden kan zakken.

  6. Schep de mosselen met een schuimspaan uit de pan en verdeel ze over 4 diepe borden of kommen en serveer ze direct.

  7. Gooi het kookvocht weg.

  8. Kook de volgende 2 kilo mosselen op dezelfde manier.

DSCF2961CC.JPG
DSCF2939CC.JPG