Bobotie
4 personen
In héél veel Nederlandse bobotie recepten zie ik dat de sperziebonen in de oven worden meegebakken. In Zuid-Afrika heb ik dat nooit zo gegeten. Je krijgt ook door het meebakken van de bonen van die slappe groene stengeltjes in je gerecht. Kook de sperziebonen beetgaar en eet ze samen met gele of witte rijst met chutney bij de bobotie.
Heteluchtoven voorverwarmen op 180 ˚C
Ingrediënten:
2 witte boterhammen
200 ml melk
1 kg rundergehakt
2 middelgrote uien, fijngesneden
2 fris zure appels, in stukjes
olie of boter
1 eetlepel kerriepoeder
1,5 eetlepel kurkuma
2 eetlepels abrikozenjam
125 g rozijnen
2 eetlepels limoensap of azijn
zout en versgemalen peper
6 laurierblaadjes
12 amandelen
2 eieren (L)
Bereiden:
Week het brood in de melk.
Fruit de ui zachtjes aan.
Voeg na 2 minuten het gehakt toe en bak dit samen rul.
De kerriepoeder, kurkuma, abrikozenjam, rozijnen, appel en het limoensap gaan erbij.
Knijp het brood uit maar bewaar de melk.
Meng het brood door het gehakt en maak op smaak met zout en peper.
Het gehakt gaat nu in een ingevette ovenschaal.
Verdeel hier de laurierblaadjes en de amandelen over.
De schaal gaat 15 minuten in de oven.
Neem de schaal uit de oven.
Klop de melk met de eieren en giet dit over het gehakt.
De schaal gaat nu 20 – 25 minuten in de oven.