Ossenstaartsoep
6 personen
Deze soep is lekker met stoer brood en champignons gevuld met kruidenkaas die een paar minuten onder de hete grill hebben gestaan.
Als extra vulling kun je gebakken champignons of gehaktballetjes in de soep doen en/of een scheutje room.
Ingrediënten:
scheutje olijfolie
klontje boter
1 kg ossenstaart, in een aantal stukken gesneden
2 middelgrote uien, geschild in kwarten gesneden
1 flinke winterwortel, geschild en grof gesneden
2 stengels bleekselderij, grof gesneden
2 theelepels gerookte paprikapoeder
cayennepeper, snufje
2 theelepels tomatenpuree
10 peperkorrels, gekneusd
5 eetlepels bloem
2 laurierblaadjes
tijm, takje of anders wat gedroogde tijm
2 theelepels zout
2 liter water, heet
1 eetlepel Worcestershiresaus
2 eetlepels Madeira, port, cognac of rode wijn
verse peterselie, fijngesneden
Bereiden:
Spoel de stukken ossenstaart onder stromend water en dep ze droog met keukenpapier.
In een soeppan bak je de ossenstaart in de olie met het klontje boter rondom bruin.
Voeg de ui, wortel, bleekselderij, paprikapoeder, cayennepeper, tomatenpuree, peperkorrels toe en bak deze even mee.
Strooi de bloem over het vlees en de groenten en roer goed door tot dat alle bloem is opgenomen.
Voeg het water, laurierblaadjes, tijm en het zout toe.
Breng de soep rustig aan de kook en draai het vuur zacht.
Laat de soep ongeveer 4 – 5 uur zachtjes trekken totdat het vlees mals is en van het bot valt.
Haal de stukken van ossenstaart uit de pan en laat ze ietsjes afkoelen. Pluk daarna het vlees van het bot en haal er alle ongerechtigheden tussen uit. Snijd het vlees fijn.
Zeef de soep
Doe het vlees, de gekozen drank en de worcestershiresaus in de soep.
Proef en maak eventueel nog wat meer op smaak.
Garneer de soep bij het uitserveren met de fijngesneden peterselie.