Pan Bagnat
4 personen
Een salade Niçoise op een broodje, ideaal om mee te nemen naar het strand of voor een picknick. Je kunt het broodje natuurlijk ook meteen eten. Om mee te nemen druk je het brood plat en wikkel je het stevig in folie. Het harde broodje wordt uiteindelijk wat minder knapperig, maar niet minder lekker.
Variëren met een blaadje sla, plakjes radijs, zongedroogd tomaten, gegrilde paprika, komkommer, artisjokken harten etc.
Ingrediënten broodje:
4 ( harde) ronde broodjes of één stokbrood
3 tomaten, in dunne plakken
1 rode ui, gepeld en in dunne ringetjes gesneden
16 zwarte olijven, ontpit en in plakjes gesneden
4 eieren, 8 – 10 minuten gekookt
200 g verse tonijn of 2 blikjes tonijn, uitlekgewicht 112 g
100 g haricots verts of sperziebonen, beetgaar gekookt
8 ansjovisfilets
2 eetlepels kappertjes, uitgelekt
4 takjes peterselie, de blaadjes fijngesneden
vinaigrette ( zie recept onder)
Bereiden:
Snijd de broodjes of het stokbrood doormidden en hol de onderste helft uit. Het broodkruim kun je weggooien.
Gebruik je verse tonijn snijd deze dan in dunne reepjes en bestrooi ze met zout en peper. Bak ze in 2 eetlepels olijfolie 1 minuut per kant.
Laat de tonijn uit blik uitlekken.
Pel de gekookte eieren en snijd ze in plakjes.
Beleg de broodjes of het stokbrood met de ingrediënten.
Verdeel wat van de vinaigrette over de broodjes.
Snijd het stokbrood in vier stukken.
Ingrediënten Vinaigrette (225 ml)
50 ml azijn naar keuze of citroensap
175 ml olijfolie
2 teentjes knoflook, geperst
zout en versgemalen peper naar smaak
Bereiden
Klop de azijn, zout, peper en knoflook in een kommetje. Voeg druppelsgewijs de olijfolie toe. Als de vinaigrette begint te binden dan kan de rest van de olie erbij.