Bietensoep (Borsjt)
8 personen
Borsjt kun je op héél veel verschillende manieren schrijven en op net zoveel manieren bereiden. Met kippenbouillon, vegetarisch, bouillon van een varkenslapje, met vis etc. De Borsjt uit de Oekraïne verschilt met die uit Rusland en helemaal met die uit Polen. Het is een maaltijdsoep met bouillon, bietjes en groenten. Voor dit recept heb ik gekozen voor een zelf getrokken runderbouillon maar het kan dus net zo goed iets anders zijn. Bouillon uit een pot of van een blokje gaat ook prima maar smaakt natuurlijk anders.
Eet borsjt met kleine witte broodjes en knoflookboter. Vaak wordt er zure room, geprakt ei en fijngesneden zoetzure augurkjes bij geserveerd. En….een vodkaatje erbij…. ook midden op de dag..
Ingrediënten voor de bouillon:
500 - 600 g runderschenkel of runderpoulet
ui
stukje prei
1 grote wortel
2 stengels bleekselderij
6 peperkorrels
takje tijm
2 laurierblaadjes
2 liter water
Ingrediënten voor de vulling:
2 grote wortels of 1 winterwortel, in reepjes
1/2 knolselderij, in reepjes
2 uien, fijngesneden
3 grote of 5 middelgrote ongekookte bieten, in reepjes
1 rode paprika, fijngesneden
6 vastkokende aardappelen, in blokjes
1 klein blikje tomatenpuree
3 theelepels azijn of citroensap
olie of een boter
4 teentjes knoflook
4 tomaten, ontveld en in blokjes
200 g witte- of spitskool, heel fijngesneden
zout en versgemalen peper
Bereiden:
Breng de runderschenkel/ runderpoulet met de andere ingrediënten voor de bouillon, in 2 liter koud water aan de kook.
Laat de bouillon ongeveer 2,5 uur trekken.
De bouillonlaten laten afkoelen en daarna door een zeef gieten.
Het vlees van de schenkel snijd je in blokjes en doe je terug in de gezeefde bouillon
Neem een grote bakpan en bak de uien, wortelen, knolselderij, paprika, aardappel en de bieten in wat olie of boter.
Bak de groenten ongeveer 5 minuten en schep ze af en toe om.
Voeg de tomatenpuree, suiker en de azijn toe en bak deze twee minuten mee. Blus af met een beetje bouillon.
Breng de rest van de bouillon met het vlees aan de kook.
Voeg de groenten en de knoflook aan de bouillon toe.
Laat de soep op een zacht vuurtje minstens 30 minuten op koken.
Voeg de laatste 5 minuten de tomaten en de fijngesneden kool toe.
Breng op smaak met zout en peper.