Stamppot zuurkool met paprika en chorizo
4 personen
Verwarm de heteluchtoven voor op 180˚C
Kook de aardappelen en zuurkool altijd apart van elkaar. De aardappelen blijven anders hard. Zet ze allebei wel gelijktijdig op het vuur.
De zuurkool hoeft eigenlijk niet in de oven maar zo wordt het gerecht wel extra lekker.
Ingrediënten:
500 g zuurkool
1 kg aardappelen, geschild en in gelijke stukken gesneden
150 ml melk
15 g roomboter
zout en versgemalen peper
225/250 g chorizo, in kleine blokjes
1 ui, fijngesneden
2 rode (punt) paprika’s, steel en zaadlijsten verwijderen, in stukjes
1 -2 appels, geschild en in blokjes gesneden
100 ml crème fraîche
Bereiden:
Kook de zuurkool met een flinke bodem water in ongeveer een kwartiertje beetgaar. Giet de zuurkool af.
Kook de aardappelen in ongeveer 20 minuten gaar. Giet ze af.
Maak van de aardappelen, melk en roomboter met de stamper of pureeknijper een luchtige aardappelpuree.
Bak de chorizo in een droge koekenpan zachtjes uit, niet hard laten worden. Haal de blokjes uit het bakvet en zet ze apart.
Bak vervolgens de paprika, ui en de appel in het bakvet van de chorizo tot ze zacht zijn. Niet bruin laten worden.
Meng de zuurkool met de puree en roer er de crème fraîche, chorizo en de paprika met de appel en de ui door. Breng op smaak met de versgemalen peper en evt. iets zout.
Schep de zuurkool in een ovenvaste schaal en bak het gerecht nog ongeveer 20 minuten in de oven.