Appeltaart van oma
Heteluchtoven voorverwarmen op 165˚C
Ingrediënten
1 pakje roomboterbladerdeeg, diepvries
boter of bakspray om in te vetten
twee beschuiten, verkruimeld of paneermeel
100 g kristalsuiker
75 g krenten, gewassen
75 g rozijnen, gewassen
1 citroen, goed schoongeboende en de schil geraspt
200 ml water
1 kg goudrenetten of Elstar, geschild en in schijfjes of blokjes gesneden
kaneel
1 ei, losgeklopt
Bereiden
Ontdooi de plakjes bladerdeeg en leg ze op elkaar.
Rol ze op een met wat meel bestoven aanrecht uit tot een mooie plak.
Leg op de bodem van een springvorm een velletje bakpapier en vet de zijkant in met wat boter of bakspray.
Bekleed een springvorm van 16 Ø met een deel van het bladerdeeg.
Strooi het beschuitkruim/paneermeel op de bodem.
In een pannetje de krenten, rozijnen, kristalsuiker en de citroenrasp 5 minuten zachtjes laten koken.
Voeg de appel toe en kook deze ook heel even mee.
Haal de vruchten met een schuimspaan uit de pan. Laten afkoelen en uitlekken in een zeef. Vang het uitlekvocht op en doe dit bij de rest van de suikeroplossing in de pan.
Kook de suikeroplossing in tot een stroopje.
De beklede bakvorm vullen met de appelschijfjes, krenten en rozijnen.
Giet de suikerstroop erover.
De rest van het deeg weer bij elkaar nemen en opnieuw uitrollen.
Leg het deeg op de appels en bestrijk de bovenkant met het losgeklopte ei.
Bak het appeltaartje in een uur goudbruin.